En sprillans ny ladugård byggd utanpå den gamla, samtidigt som mjölkproduktionen pågick för fullt inuti.

Lyckat debutprojekt

I våras invigdes en ny, stilig blå ladugård vid Yttermoens gård i Nord-Trøndelag. Det var en stor och stolt dag för Karin och Eirik Fjerdingøy, som driver gården tillsammans. Det var även en bemärkelsedag för O.B. Wiik, eftersom den nya byggnaden representerar vårt första ladugårdsprojekt. Då är det naturligtvis extra glädjande att vår leverans uppfyllde förväntningarna:

– Det fanns många anledningar till att vi slutligen valde O.B. Wiik. Deras totalpaket var så bra att det fick oss att bestämma oss, kommenterar bonden Karin Fjerdingøy. – Vi har haft en mycket tät kommunikation gällande våra behov och önskemål, och vi är mycket nöjda med representanten från O.B. Wiik. Uppföljningsarbetet har också gått mycket bra.

Ny ladugård utanpå den gamla

– Karin och Eirik och jag fick snabbt en bra relation. Det är viktigt. Vi satte oss ner och planerade tillsammans, och en av de stora utmaningarna var att driften skulle pågå parallellt med byggandet, förklarar projektutvecklaren Andreas Volla.

Den nya byggnaden byggdes nämligen utanpå gårdens befintliga ladugård. Den gamla byggnaden kläddes in medan mjölkproduktionen fortsatte som vanligt, och det var inte förrän i nästa fas som ladugården fick sin invändiga renovering. Då installerades en ny mjölkrobot och en utfodringsrobot, och i dag är ladugården ett praktexempel på de högteknologiska lösningarna som förknippas med moderna lantbruk.

Ett samarbetesprojekt

För att säkerställa att lösningarna blev optimala, deltog även lantbrukskooperativet Felleskjøpet i processen:

–– Vi gjorde många ritningar tillsammans med Felleskjøpet, både i enlighet med deras rekommendationer och våra egna önskemål. Och det gick som smort eftersom grabbarna hos O.B. Wiik hade fortlöpande kontakt med Felleskjøpet, förklarar bonden Eirik Fjerdingøy. – Om du vill ha det på det viset, så får du det på det viset, sa de.

O.B. Wiik känner igen sig i beskrivningen:

– Det här är inte bara en byggnad; det är ett koncept. Vi har samarbetat med en del andra partners och sytt ihop en byggnad med robotiserade mjölkmaskiner och den övriga elektronik som krävs för att driva en modern ladugård, påpekar VD i O.B. Wiik A/S.

Han lyfter även fram effektiviteten i byggprocessen:

– Vi är vana vid ytterst korta konstruktionsperioder för våra hallar, och det drog vi nytta av här. De stålprofiler som vi har använt till denna ladugård levereras färdiga från utlandet, och monteras i enlighet med en monteringsplan. På så vis får man en mycket kort och effektiv uppförandeperiod för byggnaden. Det går knappt att få en kortare byggperiod än vid denna typ av elementproduktion, avslutar VD i O.B. Wiik.

15 procent ökad produktion

Efter det att den nya ladugården har tagits i bruk, har mjölkproduktionen på Yttermoen Gård ökat med 15 procent. Det är lugnt och stilla i den nya ladugården, vilket tyder på att både djur och människor trivs. De effektiva moderna maskinerna ger också större utrymme och mer tid för de som driver gården att sköta om djuren.

Karin och Eirik är nöjda, kossorna är nöjda, och vi hos O.B. Wiik ser fram emot att få sätta tänderna i nya ladugårdsprojekt i framtiden.